jueves, 26 de septiembre de 2013

ELS AMISH, UNA COMUNITAT QUE VIU COM FA 200 ANYS

Situació geogràfica dels amish


Els amish són una agrupació religiosa cristiana d'origen anabaptista. Estan establerts als Estats Units d'Amèrica en 22 assentaments , principalment als estats de Ohio, Pennsilvània i Indiana, i també a Ontàrio (Canadà). Són al voltant d'unes 200.000 persones. Són immigrants de suïssos i alemanys.
Mapa de la situació geogràfica amish en districtes eclesiàstics (2010)
http://amishamerica.com/amish-state-guide/

Com s'organtitzen

Els amish tenen un estil de vida basat en el "Ordnung" (ordre en català). Aquest conjunt de regles i
tradicions pot variar entre comunitats d'amish. Això vol dir que una norma d'una comunitat, pot no estar-hi en una altre. Podem dir que "l'estil de vida" amish no és precís.
Aquestes regles són dictades pels caps de l'església amish. Les regles cobreixen els aspectes de la vida quotidiana, com ara la prohibició ( o limitació, depenent de la comunitat) de l'ús de l'electricitat, els telèfons i el cotxes o motos, o la regulació a l'hora de vestir.
L'abstenció tecnològica pot estar-hi més o menys restringida segons la comunitat amish. Això depèn de l'admissió del lider eclesiàstic, que pot acceptar o no determinats elements, ja que els amish no tenen una estructura de govern central. Per exemple, algunes comunitats amish accepten els automòbils per necessitats urgents i en d'altres està estrictament prohibit i per desplaçar-se han d'utilitzar sempre els carruatges. També tenim el cas de l'ús de l'electricitat, vista per els amish com un finestra al món "extern". Per algunes comunitats està completament prohibit i en d'altres la poden utilitzar moderadament. Tot depèn de la visió del món que tingui el líder amish de la comunitat.

Les activats econòmiques amish i l'obtenció d'aliments

Les activats econòmiques amish i l'obtenció d'aliments són dos factors que van molt lligats en la comunitat amish. Es dediquen a bàsicament a la agricultura i al camp. Els amish procuren conrear els seus aliments, encara que a vegades han de comprar productes de fora. 
També, només els homes, es dediquen a la construcció.
No només  treuen aliments del camp, també els amish tenen granges d'on obtenen sobretot productes làctics.
A vegades hi ha comunitats amish que tenen botigues amb productes decoratius amish, amb productes artesans, però no tenen massa rellevància en la seva economia.

Vestimenta amish

Els homes i les dones amish tenen unes vestimentes diferents els uns als altres. Generalment les vestimentes entre comunitats amish no varien, però hi poden sempre petites diferències.
Els homes amish vesteixen amb roba de colors més foscos. Duuen barret i quan estan cassasts deixen créixer una llarga barba. A més els bigotis estàn prohibits, perquè representa que és un símbol militar.
Les dones amish vesteixen amb un vestit d'un color llis, amb mànigues llargues, barret i davantal.

Home i dona amish
http://www.elmundo.es/suplementos/cronica/2006/571/1160258404.html

Valors i gustos

Els amish tenen un seguit de valors i gustos relacionats amb la religió, ja que són una comunitat dedicada a Déu i Jesús. Els valors amish estan en contra de la violència, per ells és molt important ajudar-se de manera comunitària i mútua, i són molt caritatius amb els altres. És molt important per els amish donar sempre les gràcies a Dèu per qualsevol acte. L'hulimitat i el treball és un dels altres valors que ressalten dels amish, i és per això que viuen de forma abstenta a la tecnologia i electricitat.
Un amish no sol tenir massa gustos, dedica la seva vida a ser una bon cristià i a seguir correctament l'Ordnung de la seva comunitat.

La dona i l'educació amish

La dona amish com en moltes altres tribus del món té un paper inferior respecte l'home. És l'encarregada de la llar i de criar els nens. No sol treballar, tot i que algunes es dediquen a les botigues d'artesania.
L'educació que reben els nens amish es fa a càrrec dels propis amish.
També, els pares ensenyen a treballar als fills al camp a unacurta edat perquè vagin a aprenent a fer les feines diàries.

Religió

Els amish pertanyen a la doctrina catòlica de tipus anabaptisme. Creuen que els el bateig del nen ha de ser una decició personal. La religió per una amish és la seva forma de vida. Realitzen reunions religioses cada setmana en un edifici que per ells és "l'església amish". Ells creuen en Déu i en Jesús. Un amish adolescent abans de decidir si volen batejar-se a l'esglèsia amish o no, celebra el Rumspringa, on té contacte al món "exterior". Hi ha pares que no deixen celebrar el Rumspringa al seus fills. La gran majoria dels fills decideixen batejar-se, ja que si marxen de la comunitat, no poden tornar i la majoria dels pares els exclouen de les seves vides.

Maneres de curar-se i si estàn en perill

Els amish al ser una comunitat que està en contra de la tecnologia, si tenen algun altercat, com alguna enfermat o ferida greu, entre ells s'ajuden i saben remeis bàsics.
Els amish no solen estar en perill en les seves comunitats i si passes alguna cosa, no viuen gaire llunys de pobles o ciutats "no amish".

Visió del món

Els amish tenen una visió del món on la religió és l'únic camí. Ells viuen sempre pensant amb Déu, agraint-li sempre les bones conseqüències que tenen a la vida. Viuen com els seus avantpassats i de manera tranquil·la, amb humilitat. Rebutgen la tecnologia perquè creuen que va en contra dels seus principis i fan tot amb treball i esforç, tal com ho predica la paraula de Jesús.

Fotos i vídeos

Carruatges amish
http://www.tv3.cat/actualitat/516760/Adeu-al-paradis-amish

Persones amish

Poblat amish

Fonts d'informació